1. Παρκαρισμένα αυτοκίνητα στις γύρω του ιστορικού κέντρου περιοχές, εκεί που κάποτε παίζαμε παιδιά. Αντιγράφοντας από τους στόχους του ΣΒΑΚ(Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας) αναρωτιέσαι πώς αυτό συνάδει με τη δημιουργία νέου δημόσιου χώρου? Είναι αυτό βιώσιμη, ασφαλής και διακριτική παρουσία του αυτοκινήτου? Μήπως αυτό αποτελεί απλά μεταφορά των παρκαρισμένων αυτοκινήτων από τις περιοχές του κέντρου που πεζοδρομήθηκαν στις δίπλα γειτνιάζουσες περιοχές? Αποτελεί ενίσχυση της ελκυστικότητας και της ποιότητας του οικιστικού περιβάλλοντος? Επειδή στα περισσότερα από τα παραπάνω ερωτήματα η απάντηση είναι μάλλον αρνητική, θεωρώ πως δεν νοείται ΣΒΑΚ αν πρώτα δεν λυθεί το πρόβλημα των παρκαρισμένων αυτοκινήτων στις γύρο των πεζοδρομημένων χώρων περιοχές?
2. Ένας καθηγητής στο Μετσόβιο έλεγε στα μαθήματα κυκλοφοριακής τεχνικής «Όταν τοποθετείς φανάρια σ’ενα κόμβο και μέσα σε 6 μήνες τρέχεις να βάλεις φανάρια στον επόμενο κόμβο τότε αυτό σημαίνει ότι κάτι δεν έκανες καλά…και πρέπει να ξαναδείς συνολικά τη μελέτη και τι σου έχει διαφύγει» Μας θυμίζει κάτι από Αρτέμιδος αυτό? Πως έχουν επηρεάσει λοιπόν οι τμηματικές πεζοδρομήσεις την διαμπερή & περιφερειακή κίνηση πολιτών, οχημάτων και δημόσιας συγκοινωνίας στην πόλη? Πόση ώρα θέλει ο κάτοικος της Ράχης για να φτάσει με δημόσια συγκοινωνία για μπάνιο στο Φιλοξένια? Πόση ώρα θέλει ένας εργάτης απ΄τις εργατικές κατοικίες στα Γεννητσάνικα για να φτάσει στη δουλειά του στο βιοτεχνικό πάρκο με δημόσια συγκοινωνία? Πόση ώρα θέλει ένας οικογενειάρχης που μένει στην περιοχή μεταξύ Ναβαρίνου & Κρήτης για να πάει με δημόσια συγκοινωνία την οικογένεια του στο Κάστρο και το ιστορικό κέντρο για περίπατο & διασκέδαση? Αν η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα δεν είναι ανταγωνιστική στο χρόνο που θέλει για τις ίδιες διαδρομές με το ιδιωτικό Ι.Χ του και με αναμονή μέχρι 5 λεπτά στη στάση στην περίπτωση που πάρει δημόσια συγκοινωνία, ΔΕΝ θα χρησιμοποιήσει δημόσιες συγκοινωνίες. Μήπως χρειάζεται επαναχάραξη των δρομολογίων λεωφορείων? Μήπως πρέπει να εισαχθούν περισσότερα σημεία πληροφόρησης σε πόσα λεπτά φτάνει το λεωφορείο στη στάση? Μπορεί αυτή την πληροφορία να την βλέπω στο κινητό μου μέσω internet από ένα application σε πραγματικό χρόνο? Πως θα επηρεάσουν τα μελλοντικά αυτοκινούμενα ηλεκτρικά λεωφορεία αυτή την κατάσταση? Ποιες οι ευκαιρίες και ποιες οι απειλές από αυτά? Δεν είμαι σίγουρος…Δεν ξέρω!!! Γνωρίζω όμως πως θα πρέπει να σχεδιαστεί η μελλοντική διαμπερής και περιφερειακή κίνηση της ευρύτερης περιοχής τόσο σε επίπεδο δημόσιων συγκοινωνιών όσο και σε επίπεδο χρήσης Ι.Χ με βιώσιμο και ανταγωνιστικό τρόπο ανάμεσα στα 2 μέσα, με πρόνοια για το μελλοντικό σχεδιασμό κεντρικών συλλεκτήριων αρτηριών (που γιατί όχι θα έχουν πλάτος που απαιτείται για να περάσει το αυριανό ΤΡΑΜ) πριν η ευρύτερη περιοχή της Καλαματιανής πεδιάδας πολεοδομηθεί πλήρως.
3. Στο στενό οδόστρωμα της διαδρομής Φιλοξένια-Αλμυρός πέφτω πάνω σε αυτοκίνητα – πεζούς δρομείς – φορτηγά για Μάνη και ποδηλάτες. Είναι ορθό όλοι αυτοί να βρίσκονται μαζί στο ίδιο στενό οδόστρωμα ή αυτό είναι συνταγή πρόκλησης ατυχημάτων? Σε οποιαδήποτε…Ριβιέρα (Γαλική, Αθηναϊκή,… κλπ) συνυπάρχουν όλα τα παραπάνω στο ίδιο οδόστρωμα? Αν η απάντηση είναι όχι τότε πρέπει να αναπτυχθούν ασφαλείς διαδρομές περιπάτου & ποδηλασίας ανάμεσα στο Φιλοξένια και τον Αλμυρό. Πρέπει να υπάρχει ασφαλής ποδηλατόδρομος ώστε οι κάτοικοι της Ράχης & της Αγ. Τριάδας να φτάσουν στα Γεννητσάνικα με ποδήλατο. Δηλαδή χρειαζόμαστε μέσο του ΣΒΑΚ το σχεδιασμό ασφαλών διαδρομών ποδηλάτου τόσο από βορρά προς νότο όσο ΚΥΡΙΩΣ από ανατολή προς δύση.
4. Πως προστατεύονται οι ευάλωτες ομάδες (ηλικιωμένοι, ΑΜΕΑ) όταν οι γιατροί & ιατρικές υπηρεσίες μαζεύονται στην περιοχή ανάμεσα στη Νέδοντος και την πλατεία αλλά εμείς πεζοδρομούμε συνεχώς την περιοχή χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη την πρόσβαση των ηλικιωμένων & ατόμων ΑΜΕΑ στα ιατρεία της περιοχής? Μήπως η απάντηση είναι ότι θα πρέπει να γίνει επανασχεδιασμός της κίνησης στην περιοχή με διαδοχικά LOOP που θα φτάνουν παντού?
5. ‘Ένας παιδικός φίλος ρωτάει. Οι πεζοδρομήσεις απ το ιστορικό κέντρο μήπως πρέπει να κατευθυνθούν προς τη Ράχη ώστε να αναβαθμιστεί μια υποβαθμισμένη περιοχή της πόλης? Είναι αλήθεια πως υπάρχει ιστορικό αναβάθμισης πρώην υποβαθμισμένων περιοχών με χρήση αστικής ανάπλασης και κατάλληλων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων τύπου ΣΒΑΚ. Όμως αυτό δεν έγινε αποσπασματικά, χρειάστηκε χρόνο, συνέργεια των κατοίκων και σταδιακή διάχυση αλλαγής δραστηριοτήτων. Για παράδειγμα μετά την Πλάκα, πρώτα αναπτύχθηκε το θησείο και μετά του Ψυρρή και ο Κεραμικός.
6. Μια Αγγλική παροιμία λέει «Δεν μπορείς να διαχειριστείς ότι δεν μπορείς να μετρήσεις σωστά». Γι’αυτό είναι ελπιδοφόρο μήνυμα ότι επιτέλους τοποθετήθηκαν λάστιχα μέτρησης κυκλοφοριακού φόρτου στους δρόμους της Καλαμάτας πριν την εκπόνηση του ΣΒΑΚ, αλλά για να είναι σωστά και όχι χειραγωγούμενα τα συμπεράσματα θα πρέπει να υπάρχουν μετρήσεις κυκλοφοριακού φόρτου και σε περιόδους τουριστικής αιχμής το καλοκαίρι σε τριήμερα όπως το 15αυγουστο και του Αγίου Πνεύματος.
ΤΟ ΣΒΑΚ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΖΗΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ . ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ. ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΠΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥΣ…ΓΙΑΤΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΕΚ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΟΥΔΕΝ ΛΑΘΟΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΟΥΜΕΛΕΑΣ
ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ