Όπως έχει διατυπωθεί και σε πλήθος άλλων σχολίων προβλήματα διαπιστώνονται κυρίως στη έλλειψη επαρκούς δικτύου συγκοινωνίας, την έλλειψη υποδομών για την εξυπηρέτηση πεζών και ποδηλάτων, τις θέσεις στάθμευσης κυρίως στο κέντρο της πόλης αλλά και στην παραλλιακή κατα τους καλοκαιρινούς μήνες, και τέλος στην έλλειψη χώρων ψυχαγωγίας, πράσινου και γειτονιών ήπιας κυκλοφορίας.
Για τους λόγους αυτούς προτείνουμε :
1) Ενίσχυση της χρήσης ποδηλάτου ως μέσο μετακίνησης και όχι μόνο ως μέσο ψυχαγωγίας και αθλητισμού, με επέκταση των ποδηλατοδρόμων εντός της πόλης και όχι μόνο περιμετρικά αυτής. Θα μπορούσαν να επιλεγούν οδοί οι οποίες ούτως ή άλλως λόγω του οτι είναι αρκετα στενές δεν εξυπηρετούν την διέλευση των οχημάτων και δημιουργούν δαιδαλώδεις διαδρομές για κάποιον ο οποίος δεν τις γνωρίζει, και να δημιουργηθούν ποδηλατόδρομοι και πεζόδρομοι που θα εξυπηρετούν ενα σημαντικά μεγαλύτερο κομμάτι της πόλης. Επιπλέον οι υπάρχοντες ποδηλατόδρομοι έχουν πρόβλημα καθώς δεν χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τους ποδηλάτες αλλά από πεζούς και ενίοτε μηχανάκια ή αυτοκίνητα. Θα έπρεπε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να γίνουν απαραίτητες μετατροπές ωστε να εξασφαλίζεται η ασφαλής και απρόσκοπτη χρήση τους. Φυσικά αυτό δεν θα πρέπει να γίνει εις βάρος των πεζών οι οποίοι θα πρέπει να έχουν και αυτοί ασφαλείς διαδρομές μεσα στην πολη.
2) Η αναδιάρθρωση των γραμμών του αστικού ΚΤΕΛ κρίνεται επιτακτική όπως επίσης και η ενσωμάτωση άλλων τρόπων μετακίνησης όπως το τραμ που έχει ήδη αναφερθεί ή το τρένο ή ακόμα και ο προαστιακός. Μεγάλο μέρος της πόλης δεν εξυπηρετείται επαρκώς από ΜΜΜ όπως Λέικα, Σπιτάκια κλπ στα βόρεια ή ανατολικά της Φαρών στα ανατολικά κάνοντας αναγκαία τη χρήση του αυτοκινήτου στην πλειονότητα των περιπτωσεων. Προτείνουμε να γίνει κατάλληλη επιλογή οδών οι οποίες θα μετατραπούν σε γραμμές τραμ οπου θα μπορούσαν να ενσωματοθούν και οι ποδηλατόδρομοι που λέγαμε παραπάνω. Ο προαστιακός θα μπορούσε να εξυπηρετήσει και άλλες περιοχές του ευρύτερου Δήμου της Καλαμάτας όπως Άρις, Θουρία κλπ.
3) Η Αθηνών είναι μια οδός με πολύ μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο, και η κατάσταση επιδεινώνεται με την προσωρινή στάθμευση οχημάτων και στα δυο ρεύματα. Θεωρούμε οτι θα έπρεπε να αναβαθμιστεί ποιοτικά εκτρέποντας την κυκλοφορία λεωφορείων, φορτηγών κλπ που έρχονται από τη ΕΟ Τριπόλεως-Καλαμάτας στην Ηρώων Πολυτεχνείου (νεα είσοδο) και στη συνέχεια Αρτέμιδος.
4) Παράλληλα με αυτό θεωρούμε οτι η πεζοδρόμηση, ούτε καν η μονοδρόμηση της Ναυαρίνου, θα αλλάξει ριζικά την εικόνα της πόλης. Πεζόδρομος, Ποδηλατόδρομος, γραμμή τραμ και πράσινο εκεί που τώρα περνούν αυτοκίνητα θα βελτίωνε σημαντικά την εικόνα της παραλιακής.
5) Επιπρόσθετα θα πρέπει να υπάρχουν χάρτες σε καίρια σημεία της πόλης (στάσεις λεωφορείων π.χ. και αλλού) καθώς και αναρτημένοι στην ιστοσελίδα του Δήμου με όλες τις πληροφορίες για δρομολόγια ΜΜΜ, ποδηλατόδρομους, πεζόδρομους, αξιοθέατα και θέσεις στάθμευσης. Προφανώς οι πληροφορίες που θα δίνονται θα πρέπει να είναι ενημερωμένες και σαφείς ωστε να μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενως να μπορεί εύκολα και γρήγορα να τις αξιοποιήσει. Τα έξυπνα συστήματα μεταφοράς θα ήταν ενα χρήσιμο εργαλείο για μεγάλη μερίδα των πολιτών και τουριστών βεβαίως.
6) Το ξεμπλοκάρισμα και η υλοποίηση των προβλεπόμενων από το ΓΠΣ οδός Καλαμάτας-Μάνης, ζώνη παραλίας Βέργας και η εκμετάλευση του δυτικού παραλιακού μετώπου της Καλαμάτας είναι έργα τα οποία θα αποσυμφορήσουν σημαντικά το επιβαρυμένο κυκλοφοριακό φόρτο της παραλιακής ζώνης εν γένει, ενώ η κοινόχρηστοι χώροι που προβλέπονται θα ενισχύσουν τους χώρους ψυχαγωγίας και άθλησης.
7) Τέλος το πολύ σημαντικό πρόβλημα στάθμευσης, κυρίως των μόνιμων κατοίκων στο κέντρο της Καλαμάτας το οποίο θα ενταθεί ακόμα περισσότερο με την υλοποίηση των πεζόδρομων που προβλέπονται από το ρυμοτομικό προτείνουμε να λυθεί με μια λύση που έχει ξανασυζητηθεί, την κατασκευή δηλαδή πολυόροφου κτιρίου θέσεων στάθμευσης σε κατάλληλα επιλεγμένο οικόπεδο.